Kategoriler
Tarih

Vize Sınavı

Başlığa bakıp da gerilmenize gerek yok! Sınav falan yapmayacağız.

En son yayınladığım “Bir Kocakarı Masalı” serlevhalı yazım daha anlaşılır hale gelsin diye karşınıza çıktı bu sayfa. “Serlevha” nedir hocam diye soran gençlere diyeceğim şudur: Lügate bak yavrum!

Tabii o yazıyı gerçekten bir “masal” niyetiyle okuduysanız ve bir masal lezzeti aldıysanız (ya da almadıysanız), gerisini de merak etmiyorsanız bundan sonrasını okumanıza gerek yok. Sizi dışarıya alabiliriz.

Benim öğrencilerimden olup da başlığı görünce “Aha, hoca sınavla ilgili bir şeyler söylemiş!” deyip buraya gelmiş olanlar da olay çıkarmadan dağılabilirler.

“Ben bunları bir yerden anımsıyorum. Ama çıkaramadım nereden hatırladığımı. Bana pek masal gibi gelmedi” diyorsanız, en azından belleğinizi tazelemek için okumaya devam edebilirsiniz. Yazıya konu olaya ilişkin belki de bilmediğiniz başka ayrıntıları öğrenme şansınız olabilir böylece.

Halâ burada mısınız?

Güzel!

O masal var ya aslında bir masal değil. İlk duyduğumda bana da bir masal gibi gelmişti okuduklarım, öğrendiklerim. Bir milyon insanın ölmesine, bir o kadarının da yerinden yurdundan olmasına neden olan bir insanlık faciası karşısında bir padişahın, masal padişahı falan değil, gerçek bir padişahın insana yaraşır bir reaksiyon göstermesi karşısında çok duygulanmıştım. 17 yaşında tahta çıkıp, 39 yaşında, o dönemlerde ince ruhlu insanlara musallat olduğu kabul edilen, bu yüzden “ince hastalık” diye nitelenen bir hastalıktan öldüğünü öğrenince sempatim iyice artmıştı o masallara yaraşır padişaha.

Üstelik, tarihimizin hayli küçümsediğimiz bir dönemini temsil ediyordu bu merhametli padişah. İşin gerçeği, ben de o dönemi anlamak için çaba gösterenlerden olmakla birlikte, bir parça burun kıvırarak bakıyordum o döneme ve insanlarına.

Şimdi, şöyle yapalım:

Düz bir şekilde, kuru bir tarih bilgisi vermek yerine, sizin için hazırladığım bir test üzerinden adım adım ilerleyelim. Buna etkileşimli yöntem de diyorlar, duymuşsunuzdur. Böylece ben de ağ tabanlı bu mecranın bazı özelliklerini öğrenmiş olurum. Sürekli takipçilerim hatırlayacaklardır. Daha önce bu amaçla başarısız bir denemem olmuştu. Şu anketten söz ediyorum. Umarım bu sefer ki daha başarılı olur.

Siz de popüler bilgi yarışması programlarına şimdiden bir hazırlık yapmış olursunuz.

Fareleriniz ya da ucu nazikçe kıvrılmış işaret parmaklarınız hazırsa başlayabiliriz….

Önce kolay bir soru:

Doğru yanıt için 3 dakikalık bir video. Britannica Academic’ten. İngilizce alt yazılı izlemek için:
Sultan Abdülmecid
Benim, ben! Beni işaretle….

Bütün soruları yanıtladıysanız, siz kesinlikle çok sabırlı bir insansınız.

Hatta iyi bir koca, sevgili bir eş, meraklı bir okuyucu, ayın elemanı, kaçırılmayacak bir fırsat olabilirsiniz! Tanrı sizi korusun, ayağınıza taş değdirmesin, kalın sağlıcakla….

Geliştirici: Recai Dönmez

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünde öğretim üyesiyim. Eskişehir'de yaşıyorum. Burada başta "Eskişehir" olmak üzere, genel olarak şehir, sanat, kültür, üniversite, gezi izlenimleri ve "ne olacak bu memleketin hali?" konularında yazılarıma rastlayabilirsiniz.

2 replies on “Vize Sınavı”

Yorum bırakın