Çağdaş Sanatlar Müzesi bu haftadan itibaren yeni bir etkinliğe başlıyor: Müzede Müzik. Kulağa hoş geliyor değil mi? Sadettin Hoca haberi ilk verdiğinde, bir arkadaşımız “Music at the Museum” diye heyecanla haykırdı. Gülüştük. Bir şeyin ingilizcesini söylemeden anlaşılamayacağına inanırdı çünkü! “Türkçesi de fena değil” dedik.
Etkinlik her Çarşamba saat 13:00’da gerçekleşecek. Öğle yemeğimizi yiyip, çayımızı içtikten ve memleketi kurtardıktan sonra, ofislerimize daha dingin bir ruhla gidebilmemiz için böyle bir saat tercih edilmiş.
Çağdaş Sanatlar Müzesine, ki bu müzeyi Prof. Dr. Engin Ataç kurmuştur, müziğin çok yakışacağını düşünüyorum. Resim ve müzik iç içe olacak (klişelerden kurtuluş yok). Kendi aramızda konuşurken bir arkadaşımız arp konseri fikrini ortaya attı. Müzede arp konseri çok cazip göründü hepimize. Arp’in kendisi zaten müzelere çok yakışan bir enstruman. Sonra klavsen gündeme geldi. Açıklamalı konserlerle müzik tarihinden örnekler sunulabileği üzerinde duruldu. Mekan müze olunca fikirler de bu yöne odaklanıyordu tabii (AÖF öğrencilerine araştır-bul sorusu: Çağdaş olan müzelik, müzelik olan çağdaş olabilir mi?)
Sadece klasik batı müziği konserlerine yer verilmeyecek müzede. Türk müziği de programda yer alacak. İmkanlar ölçüsünde santur, kanun, ud (yoksa ut mu?), bulunabilirse yaylı tambur performanslarına da yer verilmesi düşünülüyor.
Yanlış bir izlenim oluşturmak istemem. Öyle, resmi bir havanın hakim olduğu konserler olmayacak burada. Aksine, daha samimi, rahat, informel diyebileceğimiz bir sanat ortamı arzulanıyor. Temel amaç kampüs ahalisine öğle aralarında bir soluklanma imkanı vermek. Hatta sezon finalinin Kuyubaşı Trio ile yapılması bile önerildi Çağdaş Sanatlar Müzesi Sergi Dışı Etkinlikler Öneri ve Değerlendirmelerini Kabul Alt Komisyonunda!
Konservatuvardaki arkadaşlarımız Çağdaş Sanatlar Müzesinin akustiğinin iyi olduğunu söyledi . Atmosferi zaten biliyorsunuz. İlk konser 13 Nisan, Çarşamba günü, saat 13:30’da. Programda Beethoven, Chopin ve tabii ki bu tür konserlerin vazgeçilmez bestecisi Scriabin’den eserler seslendirilecek. Şaka yapıyorum; sonuncusunun ismini ilk kez duydum. Umarım doğru yazmışımdır.
Yanlışlıkla AKM’ye gitmeyin. Konser, Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesinde. Bu müzenin Prof. Dr. Engin Ataç tarafından kurulduğunu söylemiş miydim?
5 replies on “Müzede Müzik”
Çok güzel bir etkinlik Sadettin Hocayı kutluyorum.Çok sesli müzik insanların işlerine, Öğrencilerin derslerine konsantre olmalarının tek yoludur.Başta Güzel Sanatlar Fakültelerinin atölyeleri olmak üzere üniversitemizin tüm birimlerinde uygun desibelde tüm mesai saatlerinde yayınlanmalıdır. Recai Hocam; Güzel bir konuya değinmişsiniz Tebrikler, Selamlarımla
BeğenLiked by 1 kişi
Gerçekten çok güzel bir fikir. Tebrik ederim. ))
BeğenLiked by 1 kişi
Bu düşünceyi hayata geçiren herkese çok teşekkür ederim. Ben de ilk etkinliğinizde olmayı çok arzu ediyorum. Bilgilendirdiğiniz için ayrıca çok teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla. Feriştah Alanyalı
BeğenLiked by 1 kişi
Bu hafta mümkün olamasa da, sonraki haftalarda keyifle dinleyeceğiz.
Emeği geçenlere teşekkürler, harika fikir,
BeğenLiked by 1 kişi
Müzede müzik, harika bir fikir. Düşünen ve gerçekleştirenleri tebrik ediyorum.
BeğenLiked by 1 kişi