Nafile Yazılar

Burada okuyacağınız yazıları ilk defa 2013 yılında yayınlamıştım. O sene bütün yaz ve sonbahar vaktimin önemli bir kısmını bu yazılar almıştı. Bilenler bilir, 2013 yılı Anadolu Üniversitesinde rektörlük seçimlerinin yapıldığı yıldı. Adaylardan biri de bendim. Aşağıda linklerini gördüğünüz yazılar bu yüzden yazıldı. Öğretim üyesi arkadaşlarıma düşüncelerimi derli toplu anlatmanın ve kişiliğim hakkında bir fikir edinmelerinin en uygun yolunun yazmak olduğu görüşündeydim. Ayrıca yazarak kendimi ifade etmenin bir görev olduğunu düşünüyordum. Atanmaki rolü tartışılsa da üniversitede yapılan bir seçim belediye ya da muhtarlık seçimlerinden farklı olmalıydı. Bir öğretim üyesi için “yazmak” düşüncelerini açıklamanın vazgeçilmez yollarından biri değil midir? Atamalarımızda ve yükseltmelerimizde bizden hep yazmamız istenmiyor mu? Bir seçim sürecinde sözlü iletişimin rolünü küçümsüyor değilim elbette. Ama üniversitede yapılan bir seçimde yazı olmazsa olmaz. Üniversite yazının yurdudur. Rektör adaylarının seçim faaliyetlerinde yazı önemsiz ya da ikincil bir araç olarak görülüyorsa orada ciddi bir sorun var demektir. İşte bütün bu düşüncelerin etkisiyle, aday olunca ilk işim yazılarımı yayınlayacağım bir web sitesi açmak oldu.

“Peki yazdıklarınız işe yaradı mı hocam?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hem yaradı hem yaramadı.

Sözünü ettiğim yazıları topladığım bölümün adının “Nafile Yazılar” olması bir işe yaramadığının itirafı zaten! Biliyorsunuz Türkçede “nafile” sözcüğü boş, faydasız, işe yaramaz gibi anlamlara gelir. Sonuçta bizimki de nafile bir çaba oldu. Seçim süreci boyunca pek çok arkadaşım “hocam, güzel yazıyorsunuz ama burası Türkiye! Bu işler yazmakla olmaz” diyerek samimi bir şekilde beni uyardılar. Haklıydılar bir bakıma!

“Nafile” sözcüğünün pek fazla hatırlanmayan bir anlamı daha vardır. Mecbur olmadığınız halde yaptığınız her türlü hayırlı iş ve davranış anlamına da gelir bu sözcük. Yazılarımın böyle bir anlamı ve etkisi de olmuştur umarım.

EĞİTİM ŞART!

Bu yazı ilk kez 23 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Üniversitelerin üç temel işlevinden biri eğitim-öğretim faaliyetinde bulunmaktır. Buna kısaca “insan yetiştirmek” diyebiliriz. İnsan yetiştirmek doğal olarak yetiştirenleri yetiştirmeyi de içerir. Öğretim üyeliği ya da dilimize yerleşmiş haliyle hocalık yapmak bana içinde biraz mistisizm de barındıran bir çeşit rehberlik gibi görünmüştür. (Kung Fu dizisi aklıma geldi…

VERITAS

Bu yazı ilk kez 02 Aralık 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Harvard Üniversitesi’nin ve daha pek çok üniversitenin logosunda görürüz bu Latince      sözcüğü. “Hakikat” anlamına gelir. Üniversitenin gerçeğin peşinde olmasına dikkat çeker; varoluş amacını anımsatır öğrencilerine ve çalışanlarına. Unutmaya yüz tuttuğumuz erdemlerden biri olduğunu düşünüyorum gerçek sevgisinin. Sadece temel işlevlerimiz olan bilimsel araştırma, eğitim-öğretim ve topluma…

CAMBRIDGE’İN VEZİRLERİ

Bu yazı ilk kez 27 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Bakın mizah falan yapmıyorum. Basın bildirisinin Türkçesini okuduğumda acaba bunu Google translate aracılığıyla mı çevirdiler diye düşündüm ciddi ciddi! Böylesine kötü bir metni orta okul Türkçe dersinde ödev olarak verseniz, düzeltmelerden dolayı kıpkırmızı olurdu. Bence bildirinin Türkçesini de Cambridge Üniversitesinden rica etmeliydiler. Eminim İngilizler daha düzgün bir…

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ KURULMALIDIR

Bu yazı ilk kez 29 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Cambridge’in vezirleriyle uğraşmaktan, asıl mesele üzerinde yeterince duramadık. Üniversitemizin bir yayınevi olması gerekir. Bunu, ilk kez, sizlere gönderdiğim “Geleceğimiz Anadolu” başlıklı mektupta ifade etmiştim. “İlkelerimiz-Projelerimiz: 10+” bildirgesinin 1. maddesinde de aynı gerekliliği vurgulamıştım. Bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerin temel görevlerinden biri de bilgiyi ve yapılan…

ŞEHİR VE ÜNİVERSİTE

Bu yazı ilk kez 29 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanmıştır. “Bu şehirde sadece gençler mi yaşar?” Eskişehir’e ilk defa gelenleri en çok etkileyen manzaralardan biridir sokaklardaki genç nüfusun yoğunluğu. Gençliğin getirdiği canlılık, hareket, neşe Eskişehir’in sokaklarını pek az yerde görülebilen bir yaşama sevinci ve iyimserlik hissiyle doldurur. Eskişehir’in sıkışık bir şehir olması (hadi daha olumlu bir…

DO YOU SPEAK ENGLISH?

Bu yazı ilk kez 13 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. “Anlıyorum ama konuşamıyorum!” Başlıktaki soru Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıfında okuyan bir öğrencimize yöneltilse vereceği cevap muhtemelen budur; yüzünde derin bir sıkıntı ifadesiyle. Hazırlık öğrencilerimize ilişkin sorunlar Eskişehir sınırlarını çoktan aştı. Ulusal medyada pek çok habere konu olduk bu yüzden. Son yıllarda üniversitemizin itibarına bu…

MESSİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NE GELSE YAHUT BİR ÜNİVERSİTE NASIL KAYBEDER!

Bu yazı ilk kez 31 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Geçen gün rektör yardımcılarından birinin odasında oturuyorduk. İçeri BESYO müdürü -pardon dilimiz alışmış, Spor Bilimleri Fakültesi dekanı- girdi . Selamlaşma faslından sonra, Eskişehirspor Kulübü Başkanı’nın spor okuluyla ilgili bir talebinden söz etti. Başkan, Londra Olimpiyatlarında atletizm alanında ülkemize gümüş madalya kazandıran Gamze Bulut’un Konya’da öğrencisi olduğu üniversiteyi…

MESSİ NEYİ TEMSİL EDİYOR?

Bu yazı ilk kez 05 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. “Messi Anadolu Üniversitesi’ne Gelse” başlıklı yazım en fazla okunan yazım oldu. Şu satırları okuduğunuz sırada tıklanma sayısı 2000′i çoktan aşmış durumda. Giderek de artacağa benziyor. Hepinize teşekkür ediyorum. Yazının yansımaları son derece olumlu olmakla birlikte, aslında hiç istemediğim bir tartışmaya yol açtığımı da fark ettim. Bu yazıdan…

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NİN HAZİNELERİ

Bu yazı ilk kez 8 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Gizli hazineler değil bunlar. Gözümüzün önünde sayılırlar. Ama kendiliğinden fark edilmesi de biraz zor. Göz önündeler ama göze çarpmıyorlar. Sorun da bu zaten! Rektörlük seçimleri dolayısıyla bugünlerde okul okul geziyoruz bildiğiniz gibi. Pazartesi günü Fen Fakültesindeydim. Arkadaşlarımızı bekletmeme telaşıyla koridorları hızla geçerken, göz ucuyla “Matematik Noktası”…

“HERKESİN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NİN MALINDA, PARASINDA GÖZÜ VAR!”

Bu yazı ilk kez 03 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Eskişehir’in en güzel yapıları arasında yer alır. Caddenin diğer köşesinde bulunan Atatürk Lisesiyle hoş bir uyum içindedir. Şehrimizin ilk modern okullarındandır. Mimar Kemalettin eseridir.  Mimar Kemalettin ismi tek başına yapıya heyecanla bakmamız için yeterlidir. (Kendisini merak edenler ceplerindeki 20 liralık banknotlara göz atabilirler)  Bu yüzden Turan Numune…

REKTÖR ADAYLARINA UYGUNSUZ TEKLİFLER!

Bu yazı ilk kez 11 Kasım 2013 tarihinde yayınlanmıştır. DİKKAT: Aşağıda sıralayacağımız önerilerin seçimleri kazandırma olasılığı yüksek olmakla birlikte, karakter kaybına yol açmak gibi bir yan etkisi olduğunu hatırlatırım. 1. Yapabiliyorsanız seçim tarihini AÖF sınavlarına denk getirin. Rakiplerinizi ve size oy vermeyeceğinden emin olduğunuz öğretim üyelerini memleketin uzak köşelerinde görevlendirin ki oy kullanamasınlar. Göreve gitmekte nazlananlara…

ŞEHİR MEYDANI VE ÜNİVERSİTE

Bu yazı ilk kez 12 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Eskişehir’le ilgili aldığım en güzel haberlerden biriydi. Sadece beni değil pek çok Eskişehir’liyi mutlu etti bu haber. Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu yerin meydan olarak düzenleneceği açıklandı. Böylece, şehre ait son derece değerli bir alanın gerçek hak sahiplerinin yani Eskişehir’lilerin hizmetine sunulma olanağı doğmuş oldu. Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu alan…

AMFİDE NİKAH

Bu yazı ilk kez 06 Kasım 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Ortada bir sorun olduğunu ilk o zaman fark etmiştim. Amfide nikah kıydığımız günden söz ediyorum. “Hocam, izin verirseniz nikah törenimizin tanıştığımız amfide yapılmasını istiyorum” dediğinde yüzüme yerleşen tebessüm ifadesi gün boyunca kaybolmamıştı sanki. Hemen hazırlıklara başladık. Rektöre haber verdik. O da memnuniyetle geleceğini söyledi. Halkla İlişkiler birimini…

ESKİŞEHİR’İN KALESİ, HOCASI VE SÜPER KAHRAMANI

Bu yazı ilk kez 18 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Bu sefer sözünü ettiğimiz kale Eskişehirspor’un kaleleri değil. Hani, şu geçen yazımızda şehir meydanında bırakılsa nasıl olur diye sorduğumuz futbol kalelerinden bahsetmiyoruz. Bu arada bir öğretim üyesi mimar arkadaşımız gönderdiği mesajda bize sevimli gelen “futbol kalesi” fikrinin meydanı karikatürize etme riskinden söz etti. Bence haklı bir uyarı.…

GELECEĞİMİZ ANADOLU

Bu yazı ilk kez 2013 yılında yayınlanmıştır. Hepimiz Anadolu Üniversitesi’nin bir mensubu olmaktan onur duyuyoruz. Herkesin yapamadığını yapmayı başarmış bir üniversiteyiz. Onur duymamızın sebebi budur. Adını söylerken gözlerimizin ışıldadığı, yüzümüzün aydınlandığı üniversitemiz bugünlerde zorlu bir süreçten geçiyor. Bu uzun mektubu size yazmamın sebebi, daha önce belli somut konular çerçevesinde açıklamaya çalıştığım üniversite anlayışımı klişeleşmiş kalıplara…

+10

Bu yazı ilk kez 2013 yılında yayınlanmıştır. Değerli Meslekdaşlarım, Bugüne değin Üniversitemize ilişkin olarak sizinle çeşitli yazılar vesilesiyle paylaştığım düşüncelerimi, projelerimi ve tasarımlarımı derli toplu bir metin olarak görüşlerinize sunmak uygun olur diye düşündüm. Bu amaçla 10 maddeden oluşan bir metin hazırladık. Hiç kuşkusuz üniversitemize ilişkin bütün sorunları ve öngörüleri on maddede ifade edebilmek fazlasıyla…

Değişim Zamanı

Bu yazı ilk kez 2013 yılında yayınlanmıştır. Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Arkadaşlarım, Vakit geldi! Perşembe günü seçiminizi yapacaksınız. Aylardır yazılarımızla sizi meşgul ettik. En değerli saatlerinize denk getirmeyi başardığımız toplantılarla vaktinizi aldık. Yolda rastlaşmaları bile ayaküstü sunumlara çevirdik. Aklınız okuldan çıkan çocuğunuzda ya da sınıflarında bekleyen öğrencilerinizdeyken, biz size üniversiteye ilişkin büyük projelerimizi büyük sözlerle anlattık.…

AÇIKÖĞRETİMDE KAÇ ÖĞRENCİMİZ VAR?

Bu yazı ilk kez 24 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. 1.350.000  ( 17.03.2013) http://teknoloji.bugun.com.tr/aof-ogrencilerine-turkcell-mujdesi-haberi/226571 1.197.746 (31.05.2013) http://www.memurlar.net/haber/378517/ 2.250.000 (aktif ve pasif toplam öğrenci) (22.06.2013) http://e-gazete.anadolu.edu.tr/ayrinti.php?no=12949 1.300.000 (15.05.2013) http://www.egitim365.com/universite/anadolu-universitesinde-dijtal-devrim-h1630.html 2.200.000 ( aktif öğrenci) (01.06.2013) http://www.haber3.com/aof-ogrenci-profili-ciddi-degisim-icinde-haberi-1999867h.htm http://www.iha.com.tr/egitim/aofde-genc-ogrenci-sayisi-artti/279132 1,5 milyona yakın (22.03.2013) http://www.istikbalgazetesi.com/index2.asp?sec=1&newscatid=7&newsid=106055 1.200.000 (05.06.2013) http://www.memurlar.net/haber/379683/4.sayfa 1.363.571 http://az.anadolu.edu.tr/universitemiz/ 1.016.810 http://www.anadolu.edu.tr/sayilarla-universitemiz 2.231.320  (ÖSYM 2012-2013 Öğretim Yılı İstatistikleri) http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69398/h/1ogrencisayozettablosu.pdf 2 550 000…

SÜPER ANNE, SÜPER EŞ, SÜPER KREŞ!

Bu yazı ilk kez 23 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyormuş. Bizim evde bu oran sanırım daha yüksek . Ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 25 civarındayken, Üniversitemizde öğretim elemanlarımızın yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Akademik kariyer kadın-erkek herkes için zorluklarla dolu bir uğraş alanıdır. Üniversitede çalışan bir kadın…

KAMPÜSLERİMİZDE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Bu yazı ilk kez 26 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Dijital saatin ordan kalkacağını ve yurtlar bölgesinin kampüsle bütünleştirileceğini söylemiştik. Ama daha yapılacak çok iş var. Her şeyden önce öğrencilerimizi ve personelimizi tramvaydan indikten sonra kolaylıkla kampüse ulaştırmanın yolunu bulmalıyız. Biliyorsunuz tramvay kampüse kadar gelemiyor. Öğrencilerimizin derslerine ve sınavlarına yetişmeleri bazen sorun olabiliyor. Kış gelince sıkıntı artıyor.…

YUNUS EMRE KAMPÜSÜNDE NELER YAPABİLİRİZ?

Bu yazı ilk kez 14 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Rektörlüğün önündeki anlamsız dijital saati kaldırmakla işe başlayabiliriz. Şaka yapmıyorum. Yunus Emre Kampüsü herkesin hayranlığını çeken bir kampüs. Bizim de övünç kaynağımız. Bu güzelim kampüse bir çöp kovası koyarken bile titiz olmamız gerekir. Kampüsün merkezindeki dijital saat Rektörlüğü tren garına ya da otobüs terminaline benzetiyor. Hiç yakışmıyor…

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR

Bu yazı ilk kez 12 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Son zamanlarda en çok karşılaştığım soru: “Hocam bölünecek miyiz?” Aslında hayatım boyunca demeliydim. Bölünme korkusu nesilden nesile aktardığımız kollektif korkularımızdandır. Korkutmak etkili bir ikna yöntemidir. Pazarlamacılar çok kullanırlar: “Çamaşır makinenize kireç çözücü koymazsanız makineniz bozulur.” Siyasetçiler de oy almak için sıklıkla bu yönteme başvururlar: “Bana oy vermezseniz…

YENİGÜN GAZETESİ’NİN RÖPORTAJI

Bu yazı ilk kez 19 Kasım 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Anadolu Üniversitesi’nin Kendisi Başlı Başına Bir Projedir Eskişehir’de doğdu. Çocukluğu ve ilk gençliği Bağlar Mahallesinde geçti. Eskişehirspor’lu ünlü kaleci Sinan Alağaç’la Ülkü İlkokulunda aynı sıraları paylaştı. Maarif Kolejinden mezun oldu. İstanbul Hukuk Fakültesi’nin ardından Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışma hayatına adım…

ÜNİVERSİTE VE MÜZİK

Bu yazı ilk kez 26 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Üniversitelerin bilim ve bilimin uygulamaya dönük bir verimi olan teknoloji üretimi konusundaki sorunları hakkında pek çok görüş ve eleştiri dinledik bugüne kadar. Söylenen sözlerin çoğunda bir haklılık payı var kuşkusuz. Ben bugünkü yazımda bilim ve teknoloji konusu kadar önemli gördüğüm, ama nedense son zamanlarda biraz küçümsenerek yaklaşıldığı…

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NİN KENDİSİ BÜYÜK BİR PROJEDİR

Bu yazı ilk kez 02 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Asla bitmeyecek olan bir büyük projedir Anadolu Üniversitesi. Sonsuz bir senfoni gibi. Üniversitemizi verimli ve etkin bir şekilde işler halde tutmayı başardığımız sürece büyük ve uzun soluklu bir projenin parçası olacağız her daim. Bu büyük projenin çatısı altında başardığımız her proje Anadolu Üniversitesi’nin yanında ancak bir “alt-proje”…

REKLÂM ALMAYA BAŞLADIK!

Bu yazı ilk kez 17 Eylül 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Bloğumuzun yayına başlamasının üzerinden fazla bir zaman geçmedi. Buna rağmen kısa sürede büyük bir izleyici sayısına ulaştık. Şu satırları yazdığım sırada görüntülenme sayımız çoktan 25 000′i aşmış bulunuyor. Özellikle, geçtiğimiz Pazar günü bir saat içinde 249 tıklamayla kendi rekorumuzu kırdık. Meğer, dijital saatten rahatsız olan ne çok…

SONUNDA OLDU: KÜBA’DAN DA İZLENDİK!

Bu yazı ilk kez 18 Ekim 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Daha önce söz vermiştim. Küba’dan tık aldığımda bunu sizinle paylaşacaktım. Nihayet muradıma erdim. 17 Ekim 2013 tarihinde Küba’dan bloğuma tıklandığını memnuniyetle görmüş bulunuyorum. Hem de altı kez! Şu satırları yazdığım an itibariyle sayın Rektörden AÖF sitesine Küba’dan tıklandığına dair bir açıklama falan gelmediğine göre, bu konuda öne…